Ingen anstormning men ändå trevlig mässa

hallandsk-bokmassa-2015-webb-640pxÅrets upplaga av Halländsk Bokmässa är över. I år var det Varberg som stod för värdskapet och bjöd in till Kulturhuset Komedianten. Tidigt i morse (klockan sju) satte jag mig i bilen för att köra de nio milen till Varberg. Min förlagskollega Joanna Björkqvist var redan på plats och tillsammans packade vi upp böcker och lite pynt till vårt bord för att vara redo när Varbergsborna gick man ur huse för att ta sig till biblioteket.

IMG_0012
Invigning av Halländsk Bokmässa 2015.
IMG_0011
Redo för anstormningen.

Eller? Det blev inte den anstormning vi hade hoppats på. Förlagen höll till en trappa ner och dit var det inte så många som hittade. Inte ens de vackert dekorerade pepparkakorna som Joanna gjort hade någon strykande åtgång (fast det gjorde inte så mycket, eftersom jag fick med mig dem hem sedan).

Vackert dekorerade pepparkakor.
Vackert dekorerade pepparkakor.

Det viktigaste på en bokmässa är inte att sälja böcker. Allra viktigast att möta läsare, prata med besökare, visa att vi finns. Och kanske köper de en bok nästa gång …

Men oavsett om det blev rusning till bokmässan eller inte var det ett trevligt evenemang och allt vi lärt i dag har vi nytta av inför nästa års mässa, som äger rum i Halmstad.

Just nu konstaterar jag att det är oerhört skönt att tända i kaminen, lägga upp fötterna och ta ledigt resten av helgen. Och är lite nöjd med att kåserisamlingen Cayenne – kryddpojken med bett blev den av förlagets böcker som sålde bäst. Det är den verkligen värd, en liten pärla i all sin anspråkslöshet.

Lyckosam kampanj

Ingen kan göra allt men alla kan göra någonting. Ungefär så resonerade Joanna Björkqvist när hon fick med förlaget på en kampanj för att hjälpa hennes före detta arbetskamrat Sanjin Pejkovic i hans arbete att samla in pengar för att hjälpa människor som flyr från skräck, krig, våld och hot. Sanjin åker till Belgrad den 22 december och kommer troligen att bege sig mot Bulgarien och jobba där över julhelgen.

Under en vecka hade hon en Facebookkampanj där hennes reportagebok Våra älskade orkade inte leva såldes till lågt pris. För varje såld bok skänkte förlaget tio gånger så mycket och sedan bidrog Joanna själv med lika mycket.

IMG_2557Många hyllade kampanjen och ville vara med och skänka pengar, ett par stycken betalade extra och när kampanjen var över räknade vi ihop till 1.060 kronor. De pengarna får Sanjin med sig när han åker och eftersom det inte är några administrationskostnader kommer varje krona att gå direkt till behövande, i form av kläder, skor och kanske en liten julklapp till några barn.

Det känns fint att skänka pengar till något bra samtidigt som Joannas fina och viktiga bok når nya läsare.

Inspirationsdag

Allt fler kommuner ordnar så kallade näringslivsdagar för lokala företag. I Laholm, där Grim förlag håller till, kallas dagen Nära Näringsliv och i dag var det dags för en ordentlig dos inspiration med föreläsare och miniseminarier, mingel och mat. Arrangörer var, förutom kommunen, Offensiva Laholm, Winnet Laholm, Made in Laholm och Företagarna Laholm.

Michel Issa.
Michel Issa.

En av föreläsarna var MIchel Issa, en multientreprenör som från början hade siktet inställt på att bli munk. Han har, trots sin ungdom, hunnit med att starta massor av företag och satsar också mycket, både i pengar och engagemang på välgörenhet. Från utanförskap till entreprenörskap var rubriken på hans föredrag.

Patrik Andersson
Patrik Andersson.

Efter honom kom Ylva Binder, som grundat rabarberlikören Rhuby. Hon berättade om hur det är att bli småföretagare efter att i 25 år ha arbetat som brand manager för massor av prestigefulla spritmärken.

Siste föredragshållare för dagen var Patrik Andersson. Han berättade om hur han lyckades anmäla ett somaliskt landslag i bandy till VM och få Pelle Fosshaug att ställa upp som förbundskapten – alltsammans innan det fanns ett lag eller en enda skridskokunnig somalier. Projektet blev till en lyckad integrationsfråga.

 

När det är lite lugnare på förlaget

Under några månader i vintras/våras var det full rulle på förlaget med färdigställande av böcker, mottagande av böcker, inlastning av böcker i lagret, paketering av böcker för vidare transport till beställare och så vidare.

Då lade jag mitt eget författarskap på hyllan och där fick det ligga tills allt lugnat ner sig en smula. Sommaren var stillsammare, sedan var det dags för Bokmässan i Göteborg och då blev det lite hektiskt igen.

IMG_2554Just nu finns det åter tid för författaren Annika Bengtsson att jobba med senaste manuset (den litterära bagatellen Kvinnor, vin och vänner, som kommer ut i början av maj nästa år). Åtminstone lite då och då, någon dag här och någon dag där. För det finns alltid annat att göra.

Men vad? Hur ser egentligen vardagen ut på Grim förlag? Den vardag som tar vid när boklanseringarna är över för säsongen? Vad gör jag hela dagarna?

Bortsett från att skriva och ge ut egna och andras böcker recenserar jag böcker och skriver krönikor. Dessutom åtar jag mig korrekturläsning och sättning av inlagor för andra mindre förlag och egenutgivare. Ibland kommer det manus till förlaget, just nu ligger det ett och väntar på att bli läst. Plus att jag ska läsa ett manus åt en författar- och förlagskollega. Jag är också bollplank till Joanna Björkqvist, som skriver på sin nya reportagebok. Sedan har vi alltid bokföringen, inklusive fakturering. Hur mycket jag än försöker vara i fas släpar den efter. I bästa fall bara ett par veckor åt gången.

Jag är sekreterare i Hallands författarsällskap och just nu ligger det anteckningar från vårt senaste styrelsemöte och väntar på att förvandlas till ett protokoll.

Men mellan varven återgår jag, som sagt, till den jag egentligen är: författaren. Det är fina stunder men jag skulle inte vilja vara utan alla de andra stunderna. Jag trivs med alla arbetsuppgifterna. Kanske bortsett från bokföringen, då …

Halländsk bokmässa i Varberg

hallandsk-bokmassa-2015-webb-640px

Om tre veckor, 28 november, är det dags för årets upplaga (den andra) av Halländsk bokmässa. I år är det Kulturhuset Komedianten i Varberg som tar emot alla författare, förlag, litterära sällskap och – inte minst – besökare. Hoppas att vi ses där!

Närmare 40 författare kommer att ställa ut, tillsammans med sju förlag och sju litterära sällskap. Dessutom kommer det att vara massor av miniföreläsningar och författarframträdanden – cirka 40 programpunkter fördelat på tre scener.

Grim förlag kommer givetvis dit, med två av förlagets författare. Joanna Björkqvist, som kom ut med reportageboken Våra älskade orkade inte leva tidigare i år, finns på plats med den boken, men hon har även skrivit feelgoodromanen Närmare dig. Den trycktes i ny upplaga i somras och väntar nu ivrigt på att nå fler läsare. Joanna kommer dessutom att intervjuas på Scenen i Stora salen (till höger om ingången) om sin reportagebok. Tidpunkt för det är 15.20.

Jag kommer till bokmässan både som författare och förläggare. Förutom att jag har alla mina böcker med mig (där Sorgbägare är den senaste) hoppas jag att många besökare ska hitta och bli nyfikna på Björn Jutendahls spännande underhållningsroman Bara business och Elisabeth Lindströms gripande bok I sorgens famn, som hon skrev efter att sonen David tagit sitt liv.

Alla böckerna kommer att säljas till nästan osannolikt låga priser. Kanske några av dem blir till hårda platta paket under julgranen?