Två år sedan I sorgens famn kom ut

I dag är det två år sedan Grim förlag gav ut Elisabeth Lindströms bok I sorgens famn. Jag minns fortfarande när jag läste första, obearbetade versionen och grät genom hela läsningen. Magkänslan talade tydligt om att det här var en berättelse som måste ges ut i bokform. Flera vändor senare hade Elisabeth, med ovärderlig hjälp av redaktör Joanna Björkqvist, mejslat fram det som blev slutversionen. Och nu har det redan gått två år. 

Baksidestexten: 

I nionde klass började problemen för David. Han kände sig yr och snurrig. Att ta sig igenom en text blev svårt. Samtidigt blev han allt tystare och allvarligare. De medicinska undersökningarna gav inget svar på vad som var fel. I perioder mådde han bättre, men varje gång ett kärleksförhållande tog slut mådde David fruktansvärt dåligt. Så dåligt att han tog sitt liv en augustikväll 2011.

Efter sig lämnade David förtvivlade nära anhöriga och goda vänner i ett fullständigt kaos. Familjen var i chock. Det värsta som kunde hända hade skett.

Elisabeth Lindström, Davids mamma, behövde skriva för att överleva. Hon ville sätta ord på sina tankar och känslor och skrev dagbok under det första året som gick. Dagboksanteckningarna har omarbetats till en bok för att kunna vara till stöd och tröst för andra drabbade.

I sorgens famn är en öppenhjärtig berättelse om en mammas första år med en änglason.


Sex år med Grim förlag

I dag är det precis sex år sedan det var smygpremiär på Grim förlags första titel och därmed lanserades förlaget. Det har blivit fjorton titlar sedan dess plus några titlar som enbart kommit ut i e-boksformat. 

Två gånger har Grim ställt ut på Bokmässan i Göteborg med egen monter och två gånger i samarbete med andra. I slutet av september är det dags för några dagar på mässgolvet igen men dit är det, tack och lov, några månader än. 

I februari kom bok nummer tretton ut på Grim. Det är Åsa Perssons Skuggor av ljus, som också blivit ljudbok i Lind & Co:s regi. Den senaste boken på förlaget är bara en vecka gammal, heter Hundra dagar kvar och är skriven av Annika Bengtsson, förlagets grundare. 

Böckerna skiljer sig åt på många sätt. Romaner och reportageböcker, dagboksskildring, kåserisamling. Feelgood och allvar, underhållning och djupaste allvar. Men alla lever de upp till Grim förlags slogan: Lättillgängliga böcker med oanade djup. 

Sex år har gått snabbt men mycket har hunnit hända med branschen i stort. Ibland känns den där motvinden som förlagsnamnet indikerar (Grim står för Gris i motvind) mycket starkt men ibland råder lika kraftig medvind. 

Förhoppningsvis kommer medvinden att bära förlaget framåt i många år till. Så håll i hatten, resan går vidare!

Ny roman: Hundra dagar kvar

 

 

 

 

 

 

I dag kommer Annika Bengtssons nya roman, Hundra dagar kvar, ut. Den leder läsaren rakt in i 1970-talet och berättar om hur tillvaron på en livsmedelsfabrik kunde te sig.

Baksidestexten:

Eva drömmer om att gifta sig och få barn. Men när hon upptäcker att hennes kille Nimmo säljer knark blir hon så chockad och besviken att hon flyr.

Hon hamnar så småningom på en fabrik i Laholm där hon bland andra träffar Malin, som är tre år yngre än Eva och vet att hon bara har hundra dagar kvar att leva; Andreas, som i hennes ögon är en valp jämfört med Nimmo men duger bra i sängen, och Greta, som vägrar inse att tillvaron är på väg att haverera och tror att god hemlagad mat är allt hennes man behöver och vill ha.

Trots att Eva lagt många mil mellan sig och Nimmo är han ständigt närvarande i hennes tankar. Ska hon någonsin bli fri från honom? Och vill hon bli fri?

Hundra dagar kvar är ett utsnitt av verkligheten så som den kunde se ut 1976 när spriten flödade på arbetsplatserna och sexuella trakasserier var ett okänt begrepp.